Trainers

Bij de elf trainingsgroepen horen net zo veel enthousiaste en deskundige trainers en hulptrainers.

De trainers weten precies hoe ze een afzonderlijke training moeten opbouwen, maar ook een heel trainingstraject, bijvoorbeeld voor een wedstrijdloop zoals de Marikenloop en de Zevenheuvelenloop. Dat is fijn want het voorkomt veel blessureleed en het vergroot je kans op een mooie eindtijd!

Natuurlijk beginnen we met een warming-up en aan het eind is er een cooling-down. Daar tussendoor vinden tal van hardloopoefeningen plaats. De trainers zorgen bij elke training voor een verantwoorde opbouw en een prettige afwisseling. Dat maakt het tot een sportief en gevarieerd geheel, waar je dan ook met plezier zo vroeg voor opstaat!

ajol20160423_dsc3142
(foto van een gedeelte van de trainersgroep bij het 50-jarig jubileum op 23 april 2016)

De trainers stellen zich aan je voor met een foto en geven een kijkje in hun achtergrond en drijfveren.

Chris Engelaar
 
 Marc Cousin

Sinds 1990 ben ik lid van HUF.
Na een periode van 10 jaar, als loper in een van de hardloopgroepen bij HUF, ben ik overgestapt naar de huidige hardloopgroep als assistent-trainer. In 2015 heb ik het trainersstokje overgenomen en sindsdien verzorg ik de trainingen op de zaterdagochtend.
Daarnaast begeleid ik op de woensdag een groep hardlopers bij de trainingsrondjes in de avonduren door Nijmegen en omgeving.

Ik ben geboren in 1954 en ben getrouwd met Hedie, die trainer is bij Nordic-groep van HUF.  Samen hebben wij twee kinderen.

De groep bestaat uit geoefende hardlopers, die samen vele kilometers erop hebben zitten. Dat kan zijn in wedstrijdverband of gewoon lekker recreatief rennen.  De trainingen maak ik steeds uitdagend en afwisselend door deze af te stemmen op de vraag van de groep. Dus voldoende variatie tussen korte duurlopen, interval, spelelementen en of onderlinge wedstrijdjes. Dit wordt gewaardeerd en bevordert een goed groepsgevoel en gezelligheid.

Paul van Dijk
ccccccccccccccccccccccSinds 1986 lid van HUF.
In 1988 trainer geworden, omdat de toenmalige trainer stopte.
Zonder trainerservaring, maar wel leidinggevende ervaring. Indertijd te druk om een trainersdiploma te halen, maar veel gelezen over hardlopen en veel cursusmateriaal bestudeerd. Samen met mijn vrouw heb ik twee kinderen. Naast HUF geef ik nog een hardlooptraining waar veel lopers van zaterdagochtend ook aansluiten.

Ophalen is in de groep van mij een tweede natuur geworden. Iedereen doet dat. Ik maak elke 12 weken een schema, waarop staat wat de trainingen inhouden. Daarbij worden duurlopen en korter durende inspanningen met beleid gepland. Dit schema deel ik uit aan de hele groep, dan weet iedereen wat er komt en wat je mist als je er niet bent. Mijn groep waardeert het dat ik via sportiviteit naar gezelligheid en een goede groepsband streef. Ik houd er van om doelen te stellen waar de training op gericht kan worden, bijvoorbeeld de Coopertest, de Zevenheuvelenloop, trails of een marathon.

Axel Jacobs
axelIk ben sinds 2002 lid van HUF en vanaf 2013 ook
trainer van een enthousiaste en gezellige groep mensen.
Geboren in 1966 ben ik de jongste trainer van HUF. Ik ben getrouwd en heb twee dochters. In het dagelijks leven werk ik als civieltechnisch adviseur binnen de windenergiesector.

De sportieve aspiraties in mijn hardloopgroep variëren. De één beperkt zich tot de wekelijkse training om lekker fit te blijven, de ander zoekt wat meer uitdaging en bereidt zich voor op bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop, halve marathons of zelfs marathons. Iedereen bepaalt dat voor zichzelf. Deze verscheidenheid probeer ik in mijn trainingen tot zijn recht te laten komen. Ik daag de mensen uit, maar houd de trainingen ook speels. Ik ben in elk geval iemand die niet altijd de gebaande paden bewandelt (of rent), al zal er altijd repertoire zijn dat regelmatig terugkomt.

 Huib ter Steeg
Sinds 2005 ben ik lid van HUF.
Vanaf september 2017 heb ik het trainersstokje overgenomen van Jan Ehlebracht, nu de superassistent-trainer. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen.
Als praktijkondersteuner huisartsenzorg houd ik mij onder andere bezig met leefstijlverbetering bij chronisch zieken.

Mijn groep bestaat uit hardlopers en nordic athletes, een vorm van hardlopen met nordic-walkingstokken, waardoor ook mensen met gewrichtsklachten kunnen hardlopen.
Looptechniek en bootcamp-achtige oefeningen zijn verweven in mijn trainingen. Hardlopen bij HUF is een zeer sociaal gebeuren.

Karl Rambach

Al meer dan 30 jaar loop ik bij HUF.  Sinds mei 2019 geef ik training aan een groep van zo’n 20 enthousiaste sportievelingen. Ik heb zelf altijd veel gelopen en deelgenomen aan diverse hardloopevenementen, zowel aan de meer grootschalige als aan kleine, vooral gezellige lopen. En qua afstand variërend van 5km tot en met de marathon. Mijn favoriete loop is de halve marathon van Egmond (prachtig parkoers) gevolgd door die van Eindhoven (heel sfeervol maar ook een snel parkoers).

Onze groep bestaat uit een mix van hardlopers, die op niveau willen blijven of zichzelf willen verbeteren, en wandelaars. Mijn doel is dat al deze lopers een uitdagende en afwisselende training hebben, ieder op z’n eigen niveau en meestal op hetzelfde parkoers. Hoe snel je loopt is niet belangrijk; het gaat erom dat je qua niveau gelijk blijft of dat je jezelf verbetert.

Naast het sportief bezig zijn, zijn ook het sociale gebeuren en humor belangrijk.

Puck Eliazer
ffffffffffffffSinds lang trainer van HUF.
Ik heb een vrouw en drie kinderen, waarvan er één bij HUF loopt. Ik ben oud-voetballer en fysiotherapeut . Verder heb ik de MO-gymnastiek gedaan en een opleiding tot heilgymnast. Hier heb ik veel geleerd over begeleiding van groepen. Mijn hobby is mensen.

Ik zie een training vooral als een sociaal gebeuren. Via de groep verbeter ik de conditie van de individuele mensen. Ik gebruik de groep als het ware als leermiddel. In mijn groep zijn de verschillen in conditie enorm: ik heb mensen die wandelen naast mensen die halve marathons lopen en van alles daar tussen in. Daar pas ik de training volledig op aan. Ik begin elke training met wandelen naar onze vaste plaats in het bos. Dat geeft ruimte voor de sociale warming-up.

Charles Verhulsdonck
gggggggggggSinds 1990 hardloper bij HUF.
Vanaf 1998 trainer van een Brisk walkgroep geworden, nadat ik in 1997 een trainerscursus heb gevolgd voor brisk walking.
Ik vond de intensiteit van de hardlopers te groot voor de ouder wordende mens. Brisk walking is een versneld en daardoor inspannend soort wandelen, een sport die het lichaam traint en toch niet te zwaar belast. Het staat tussen hardlopen en wandelen in. Als je de vertaling van het woord “brisk” opzoekt op internet vind je: “snel, vlot, vlug, rap, blij, vrolijk, levendig, monter, opgewekt, opgetogen, levenslustig, blijmoedig, dartel, tierig, krachtig, beslist, doortastend, kordaat, ferm, krachtdadig, wakker, alert, oplettend, uitgeslapen”. Dat belooft dus heel wat!

Ik ben zeer betrokken bij de groep en wil graag in de groep staan en niet er vóór. Mijn hoofddoel is dat de lopers een goede conditie krijgen en houden. Als mijn lopers bij de Coopertest meer gaan lopen dan 1900 meter is het beter om over te stappen naar de hardlopers. Als mijn lopers minder dan 1300 meter lopen is het verstandiger om te gaan wandelen. Samen met mijn rechterhand Martin Braam zorg ik er voor dat wij de verschillen in de groep prima kunnen opvangen.

Hedie Cousin
hhhhhhhhhhhSinds 1993 lid van HUF.
Op 1-1-2007 trainer geworden van een nieuw opgerichte Nordic Walking groep. In 2009 ben ik gestart met de cursus Nordic Walking van de Nederlandse Ski Vereniging en daarnaast heb ik een hulptrainerscursus gevolgd. Ik ben getrouwd met Marc, die hulptrainer is bij HUF. Samen hebben wij twee kinderen.

Ik wil graag een trainer zijn die zorgt voor een gezellige groep. Bij Nordic Walking beweeg je – door de stokken – meer van je lichaam dan bij gewoon hardlopen. Met name het bovenlijf wordt gebruikt voor de roterende beweging die hoort bij Nordic Walking. In de groep zijn er verschillen in conditie. We hebben gekozen voor een sportieve Nordic Walkinggroep waar de doelstelling is om 1600 meter te kunnen lopen op de Coopertest.

Machella Groenen

Na een volleybal carrière ben ik sinds 1990 gestart met hardlopen en lid geworden van HUF.
Vanaf 2000 heb ik regelmatig trainingen gegeven en in 2002 heb ik de hardloop trainingsgroep, waarin ik al jaren liep volledig overgenomen, bij het vertrek van de trainer.

Door gewijzigd beleid, heb ik als trainer en bestuurslid, een voorbeeldrol genomen en ben gestopt bij de hardloop- en inmiddels fiets- en wandelgroep. Als trainer heb ik mij ingezet om de groepen, waarvan de trainers langzaamaan afscheid namen, een doorstart te laten maken.  Dit betekende dat ik trainingen verzorgde voor hardlopers of nordic walkers of de wandelaars.Momenteel ben ik de trainer van de oudste groep van HUF. Elke week ga ik wandelend het bos in en met tussentijdse oefeningen, proberen wij deze groep fit en vitaal bij HUF te houden. Als ik dan zeg, oudste groep van HUF, betekent dit dat 80 jaar geen rare leeftijd is.

Naast HUF geef ik gemiddeld nog drie of vier keer per week training aan andere groepen. De disciplines zijn nogal verschillende en dit maakt het ook wel interessant.
Waar ik altijd erg competitief geweest ben, hoor je mij nu regelmatig zeggen, dat het bewegen en het plezier om met elkaar te sporten, vele malen belangrijker is, dan de prestatie die jij als individu neerzet. Mijn doel is om zoveel mogelijk individuen gezond en blij, sportief te ontmoeten.