Hardlopen is de meest beoefende sport in Nederland.
Door de eeuwen heen was hardlopen een manier om je snel te verplaatsen.
Hardlopen deed je tijdens de jacht, in het leger tijdens gevechten en om te
vluchten. Hardlopen ontwikkelde zich van middel om je snel te verplaatsen tot een sport om aan gezondheid en conditie te werken.
Het effect van een hardlooptraining op het functioneren van het lichaam is een toename van kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en een betere coördinatie.
Hardlopen is de kernactiviteit van HUF. De hardlooptrainingen bestaan uit: warming-up, loopscholing, kern en cooling down. De kern kan bestaan uit een
duurloop, een intervaltraining, een heuveltraining of een hersteltraining.
Doordat HUF relatief veel hardloopgroepen heeft, kunnen alle leden lopen bij een groep die qua snelheid en conditie bij hem/haar past. Als je nieuw bij HUF komt, verwijst de trainingsleider jou naar een groep die mogelijk het best bij jou past. Kom je mee met bijvoorbeeld een kennis, dan kun je vanzelfsprekend in eerste instantie met hem/haar meelopen. De trainingsleider bekijkt na enkele weken met jou welke groep het beste voor jou is.
HUF vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in zijn/haar groep en dat de training aansluit bij ieders mogelijkheden. Zolang de trainer de onderlinge niveauverschillen goed kan hanteren, is er geen reden om de samenstelling van de groep aan te passen. Mocht het echter voor jouw gezondheid beter zijn om over te stappen dan gaat de trainer met jou in gesprek.
Naast de vaste training op zaterdagochtend trainen veel lopers nog op een ander moment in de week. Soms is dit als voorbereiding op bijvoorbeeld een prestatieloop, maar meestal om wat extra te kunnen trainen. De samenstelling van deze groepen wisselt en loopt gedeeltelijk dwars door de groepen heen. Het tekent het karakter van HUF: in alle vrijheid samen plezierig trainen.