Trainers

Bij de elf trainingsgroepen horen net zo veel enthousiaste en deskundige trainers en hulptrainers.

De trainers weten precies hoe ze een afzonderlijke training moeten opbouwen, maar ook een heel trainingstraject, bijvoorbeeld voor een wedstrijdloop zoals de Marikenloop en de Zevenheuvelenloop. Dat is fijn want het voorkomt veel blessureleed en het vergroot je kans op een mooie eindtijd!

Natuurlijk beginnen we met een warming-up en aan het eind is er een cooling-down. Daar tussendoor vinden tal van hardloopoefeningen plaats. De trainers zorgen bij elke training voor een verantwoorde opbouw en een prettige afwisseling. Dat maakt het tot een sportief en gevarieerd geheel, waar je dan ook met plezier zo vroeg voor opstaat!

ajol20160423_dsc3142
(foto van een gedeelte van de trainersgroep bij het 50-jarig jubileum op 23 april 2016)

De trainers stellen zich aan je voor met een foto en geven een kijkje in hun achtergrond en drijfveren.

Machella Groenen
IMG_9579Sinds 1990 lid van HUF.
Vanaf 2000 regelmatig trainingen gegeven en in 2002 de trainingsgroep volledig overgenomen.
In 2012-2013 heb ik opnieuw de trainerscursus voor hardlopers gevolgd. Naast HUF geef ik nog meer trainingen.
Ik ben geboren in 1959 en mijn partner Maarten doet de ledenadministratie van HUF. Ik heb één zoon, die net zo sportief is als ikzelf.

Mijn groep bestaat uit snelle hardlopers, ATB fietsers en een aantal wandelaars. Ik ben een dienstbare trainster en vind dat de mensen in mijn groep elke week volledig aan hun trekken moeten komen. Iedereen op zijn eigen niveau. Ik doe mijn best om te zorgen dat het één groep blijft. Mijn trainingen bestaan grotendeels uit intervaloefeningen. Ik ben van mening dat een duurloop heel goed zelf te trainen is en voor een interval is een trainer een belangrijke stimulans, die weet wat goed is. Wel is het in mijn groep van belang dat je naast de HUF training minimaal één keer per week zelf een training doet.

 Marc Cousin
De vaste trainer van deze groep is enige tijd geleden gestopt.
Marc Cousin heeft als assistent-trainer de trainersfunctie tijdelijk overgenomen.
Paul van Dijk
ccccccccccccccccccccccSinds 1986 lid van HUF.
In 1988 trainer geworden, omdat de toenmalige trainer stopte.
Zonder trainerservaring, maar wel leidinggevende ervaring. Indertijd te druk om een trainersdiploma te halen, maar veel gelezen over hardlopen en veel cursusmateriaal bestudeerd. Samen met mijn vrouw heb ik twee kinderen. Naast HUF geef ik nog een hardlooptraining waar veel lopers van zaterdagochtend ook aansluiten.

Ophalen is in de groep van mij een tweede natuur geworden. Iedereen doet dat. Ik maak elke 12 weken een schema, waarop staat wat de trainingen inhouden. Daarbij worden duurlopen en korter durende inspanningen met beleid gepland. Dit schema deel ik uit aan de hele groep, dan weet iedereen wat er komt en wat je mist als je er niet bent. Mijn groep waardeert het dat ik via sportiviteit naar gezelligheid en een goede groepsband streef. Ik houd er van om doelen te stellen waar de training op gericht kan worden, bijvoorbeeld de Coopertest, de Zevenheuvelenloop, trails of een marathon.

Axel Jacobs
axelIk ben sinds 2002 lid van HUF en vanaf 2013 ook
trainer van een enthousiaste en gezellige groep mensen.
Geboren in 1966 ben ik de jongste trainer van HUF. Ik ben getrouwd en heb twee dochters. In het dagelijks leven werk ik als civieltechnisch adviseur binnen de windenergiesector.

De sportieve aspiraties in mijn hardloopgroep variëren. De één beperkt zich tot de wekelijkse training om lekker fit te blijven, de ander zoekt wat meer uitdaging en bereidt zich voor op bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop, halve marathons of zelfs marathons. Iedereen bepaalt dat voor zichzelf. Deze verscheidenheid probeer ik in mijn trainingen tot zijn recht te laten komen. Ik daag de mensen uit, maar houd de trainingen ook speels. Ik ben in elk geval iemand die niet altijd de gebaande paden bewandelt (of rent), al zal er altijd repertoire zijn dat regelmatig terugkomt.

 Huib ter Steeg
Sinds 2005 ben ik lid van HUF.
Vanaf september 2017 heb ik het trainersstokje overgenomen van Jan Ehlebracht, nu de superassistent-trainer. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen.
Als praktijkondersteuner huisartsenzorg houd ik mij onder andere bezig met leefstijlverbetering bij chronisch zieken.

Mijn groep bestaat uit hardlopers en nordic athletes, een vorm van hardlopen met nordic-walkingstokken, waardoor ook mensen met gewrichtsklachten kunnen hardlopen.
Looptechniek en bootcamp-achtige oefeningen zijn verweven in mijn trainingen. Hardlopen bij HUF is een zeer sociaal gebeuren.

Jan Rutten
Sinds 1983 lid van HUF.
Vanaf 1987 trainer van een nieuw op te richten groep, omdat een grote groep opgesplitst moest worden.
Ik ben getrouwd en altijd een allround sporter geweest en onderwijzer was mijn vak.

Het sociale aspect is zeker zo groot als het fysieke aspect. Bewegen hoeft niet persé hardlopen te zijn. Vanwege de verschillen in de groep doe ik veel circuits en intervallen en ik stimuleer de lopers om te luisteren naar hun lichaam: blijft het allemaal nog plezierig? Het gewenste niveau van mijn groep ligt op 1800 – 2000 meter in de Coopertest. Ik klets graag onder het lopen: moppen, aanwijzingen, gezellige praatjes met iedereen. Het sociale aspect in de groep is erg belangrijk. Vanwege run for fun bereid ik elke training voor op papier. Hiermee bereik ik dat elke training anders is dan de andere en dat er variatie is in de opdrachten. Ik denk dat sleur het plezier in het lopen aantast.

Puck Eliazer
ffffffffffffffSinds lang trainer van HUF.
Ik heb een vrouw en drie kinderen, waarvan er één bij HUF loopt. Ik ben oud-voetballer en fysiotherapeut . Verder heb ik de MO-gymnastiek gedaan en een opleiding tot heilgymnast. Hier heb ik veel geleerd over begeleiding van groepen. Mijn hobby is mensen.

Ik zie een training vooral als een sociaal gebeuren. Via de groep verbeter ik de conditie van de individuele mensen. Ik gebruik de groep als het ware als leermiddel. In mijn groep zijn de verschillen in conditie enorm: ik heb mensen die wandelen naast mensen die halve marathons lopen en van alles daar tussen in. Daar pas ik de training volledig op aan. Ik begin elke training met wandelen naar onze vaste plaats in het bos. Dat geeft ruimte voor de sociale warming-up.

Charles Verhulsdonck
gggggggggggSinds 1990 hardloper bij HUF.
Vanaf 1998 trainer van een Brisk walkgroep geworden, nadat ik in 1997 een trainerscursus heb gevolgd voor brisk walking.
Ik vond de intensiteit van de hardlopers te groot voor de ouder wordende mens. Brisk walking is een versneld en daardoor inspannend soort wandelen, een sport die het lichaam traint en toch niet te zwaar belast. Het staat tussen hardlopen en wandelen in. Als je de vertaling van het woord “brisk” opzoekt op internet vind je: “snel, vlot, vlug, rap, blij, vrolijk, levendig, monter, opgewekt, opgetogen, levenslustig, blijmoedig, dartel, tierig, krachtig, beslist, doortastend, kordaat, ferm, krachtdadig, wakker, alert, oplettend, uitgeslapen”. Dat belooft dus heel wat!

Ik ben zeer betrokken bij de groep en wil graag in de groep staan en niet er vóór. Mijn hoofddoel is dat de lopers een goede conditie krijgen en houden. Als mijn lopers bij de Coopertest meer gaan lopen dan 1900 meter is het beter om over te stappen naar de hardlopers. Als mijn lopers minder dan 1300 meter lopen is het verstandiger om te gaan wandelen. Samen met mijn rechterhand Martin Braam zorg ik er voor dat wij de verschillen in de groep prima kunnen opvangen.

Hedie Cousin
hhhhhhhhhhhSinds 1993 lid van HUF.
Op 1-1-2007 trainer geworden van een nieuw opgerichte Nordic Walking groep. In 2009 ben ik gestart met de cursus Nordic Walking van de Nederlandse Ski Vereniging en daarnaast heb ik een hulptrainerscursus gevolgd. Ik ben getrouwd met Marc, die hulptrainer is bij HUF. Samen hebben wij twee kinderen.

Ik wil graag een trainer zijn die zorgt voor een gezellige groep. Bij Nordic Walking beweeg je – door de stokken – meer van je lichaam dan bij gewoon hardlopen. Met name het bovenlijf wordt gebruikt voor de roterende beweging die hoort bij Nordic Walking. In de groep zijn er verschillen in conditie. We hebben gekozen voor een sportieve Nordic Walkinggroep waar de doelstelling is om 1600 meter te kunnen lopen op de Coopertest.

 Lutgard Roelen
iiiiiiiiiiiiiIn 1997 ben ik lid geworden van HUF.
Sinds 2008 geef ik training Nordic Walking. Het trainersdiploma hiervoor heb ik in 2009 behaald bij de Nederlandse Ski Vereniging.

Mijn Nordic Walkinggroep bestaat uit een grote diversiteit aan mensen, zowel wat leeftijd als wat conditie betreft. Wij zijn niet gericht op snelheid maar op behoud van spieren. Tijdens de training worden daarom ook oefeningen uitgevoerd die gericht zijn op het behoud van alle spiergroepen. Bovendien komen daar nog bijvoorbeeld evenwichts-, coördinatie- en techniekoefeningen bij. De sfeer in de groep is gezellig. We noemen onze groep dan ook graag Nordic Walking 4Fun.
Eenmaal per jaar hebben we een dagje uit en af en toe zoeken we onbekende natuurstukjes op om te Nordic Walken.

Wim Voorn
Ruim 30 jaar ben ik lid van HUF.
Mijn vrouw is ook lid van HUF; wij wonen in Cuijk. Ik ben in Amsterdam geboren en na mijn militaire dienst naar het oosten verhuisd om in Nijmegen de politieopleiding te volgen.
In de loop van de jaren ben ik steeds heel actief geweest in de atletieksport: door zelf te sporten, als trainer, als organisator van wedstrijden en bestuurlijk. Ik was betrokken bij Quick, daarna jarenlang bij ‘Numaga’, de triathlonvereniging in Groesbeek en de ‘Bosloop’ in Malden.

Bij HUF heb ik de nodige halve en hele marathons gelopen. Inmiddels ben ik verstandig geworden; nu wandel ik bij HUF. Sinds september 2016 ben ik trainer van de wandelgroep. Deze groep bestaat uit ouderen die toch sportief actief willen blijven. We wandelen steeds een ander parcours en doen ook steeds andere oefeningen. Er is alle ruimte om een stukje hard te lopen of om sneller te wandelen. Sportief en sociaal, daar gaat het om.